ZAMAN YÖNETİMİ

ZAMAN YÖNETİMİ

Başarılı insanların bizden daha fazla zamanı yoktur, bu kişiler zamanı etkili kullandıkları için başarılıdırlar. Zaman; yenilenmesi mümkün olmayan bütün kaynakların en değerli olanıdır.

   Zaman Yönetimi ise; zamanın amaçlar, sorumluluklar ve hobiler arasında dengeli bir biçimde paylaştırılarak etkili ve verimli bir biçimde planlanması ve gerçekleştirilmesi demektir.

   Zaman yönetimi, zamanı etkili bir şekilde idare etmek ve doğru zamanı, doğru etkinliğe tahsis etmektir.

 Zaman Yönetmeye Nasıl Başlamalı?

• Öncelikle amacımızı ve hedeflerimizi belirlemek,

• Günlük, haftalık, aylık planlar yapmak,

• Yapılacak işlerin listesini hazırlamak,

• En önemli işleri en verimli saatlerde yapmak,

• İletişimde teknolojiden yararlanmak

 • Çalışma odamızı iyi düzenlemek,

• Hayır diyebilmeyi öğrenmek,

• Yapılacak işlere zaman sınırlaması koymak ve buna uymak,

• Her işi zamanında tamamlamak.

Başarıya ulaşmış insanları diğer insanlardan ayıran, zamanlarını iyi yönetmeleridir.

                   ZAMANI VERİMLİ KULLANMANIN KARŞISINDAKİ ENGELLER

    Mükemmeliyetçilik: Mükemmel bir zaman planlayıcısı olmak gibi bir hedefe sahip olmak, kısa bir süre sonra hayal kırıklığı yaşamaya ve vazgeçmeye neden olur

   Acelecilik; birçok şeyi gözden kaçırmamıza ve dolayısıyla birçok hata yapmamıza neden olabilir

   Hayır diyememe: Zamanı verimli kullanmak için bazen çevredeki kişilere "hayır demek" gerekmektedir. Yapılan birçok plan bazen karşısındakine "hayır" denilemediği için aksamaktadır.

   Kendine güvensizlik ve yüksek kaygı: Bazen bireyler kendi performanslarından şüphe edebilirler ya da yaptığı işin yeterliliğinden emin olamayabilirler

   Erteleme davranışı zamanı planlama ve başarı karşısındaki en büyük engellerden biridir.

    Sürekli televizyon izleme
    Gereğinden fazla uyuma; Yeterli uyku alınamaması durumunda dikkat eksikliği ve sinirlilik hali, fazla uyku alınması durumunda ise uyuşukluk ve tembellik ortaya çıkar.

    Bilgisayarın amaçsız kullanımı: oyun, chat, sosyal ağlar derken kaybedilen zaman çok fazladır.

ZAMANI EN EKONOMİK ŞEKİLDE KULLANMAK İSTİYORSAK ÇALIŞMALARIMIZI PLANLAMALIYIZ.

 1.Çalışma planı hazırlarken hangi dersin hangi saatte çalışılacağı karalaştırılmalıdır. Zor ya da ağır öğrenilen dersler için en verimli saatlerin ayrılması uygundur

2.En verimli çalışma aralıklı çalışmadır. Ara vermeden uzun süre çalışma kadar uzun süre dinlenme verilerek yapılan çalışmada verimsizdir.

3.Çalışma planında her derse belirli bir süre ayrılmalıdır. Bu süre dersin zor ya da kolay oluşuna, konunun uzunluğu veya kısalığına vb. göre değişir.

 4.Çalışma için ayrılacak zaman belirlenirken dersin işleneceği gün ve saate yakın olmasına dikkat edilmelidir.

5. Bir öğrenci yatmadan önce on dakika süreyle o gün çalıştığı dersleri tekrarlayarak uykuya geçer ve sabah güne bir gün önce yapmış olduğu on dakikalık tekrarı yaparak başlarsa, çalıştıklarını daha iyi korur.

6. Birbirine benzeyen iki ders üst üste çalışılmamalıdır. Örneğin tarih ve matematik dersi arka arkaya çalışılırsa daha iyi olur. Böylece öğrenilenler birbirine karışmayacağı gibi sıkıcı olmasının da önüne geçilir.

                                              ZAMAN TASARRUF EDİCİ YÖNTEMLER
Erken kalkın. Güne olumlu başlayın, pozitif düşünmeye çalışın. Sağlığınızı koruyun, varsa sağlık sorunlarınızı geciktirmeden çözün. Kendinize randevu verin, bu saatleri sadece kendinize ayırın. Kararlı olun, seri hareket edin. Hedefe ulaşmada kestirme ve alternatif yolları deneyin. Not alma alışkanlığı edinin. Yazılı kayıt tutun, mutlaka ajanda kullanın. Zihinsel planlama yapın. Hızlı ve etkili okumayı öğrenin.

 

 

 Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi 

 

18.04.2024 25