ÇOCUKLARDA ÖZ DİSİPLİN GELİŞTİRME

ÇOCUKLARDA ÖZ DİSİPLİN GELİŞTİRME

 

  Öz disiplin; bireyin ulaşmak istediği ve kendisinin seçtiği bir hedefe varmak için, yapması gerekenleri belirlemesi, bu yolda çaba göstermesi, önüne çıkan engeller için  çözüm yolları üretmesi olarak tanımlanabilir.

  Sınır koymak ise; bireyin neyi, ne kadar, ne zaman, nerede ve ne şekilde yapabileceğinin belirlenmesidir.

  Günümüz ebeveynleri, bir çocuğu özgür kılmakla başıboş bırakmak arasındaki farkın nerede başlayıp nerede bittiğini kararlaştırmakta zorlanıyorlar. Aslında disiplin, çocuğa güvenli sınırlar çizerek yol göstermenin bir yoludur. Düşünülenin aksine disiplin katı ve sert olmayı gerektiren bir tutum değil, aksine çocuğun hayatı öğrenmesi, güvenli bir şekilde dünyayı keşfedip öğrenmesi için sevgi kadar önemlidir.

  Çocukların kendi kendini yönetebilme, geliştirebilme, kendini fark edebilme gibi önemli detayların altında yatan sebep aile tarafından kazandırılan öz disiplindir.

                                          Disiplin Neden Gereklidir?

 Hiç bir çocuk sınırları bilerek doğmaz, fakat sağlıklı iletişim ve güvenli öğrenme ortamı için sınırların olması gerektiği bir gerçektir. Anne-babanın görevi çocuğa bu sınırları öğretmek ve zamanla öz-disiplinini edinmesine yardımcı olmaktır, bu da disiplin yolu ile sağlanır. Disiplin çocuğa ihtiyacı olan sınırları çizerek, toplum kurallarını, doğru davranışları ve mutlu ve yeterli bir birey olabilmesi için ihtiyacı olan özellikleri kazandırmak için önem taşımaktadır.

  Sevgi ve sıcak bir aile iletişimi de disipline eşlik ettiğinde, çocuğun davranışlarının ve kişiliğinin doğru yönde şekillenmesi için ideal bir ortam sağlanmış olur.

 

Öz Disiplin Becerisi Gelişmiş Çoçuklar İçin Ailelere  Öneriler

          *   Disiplinde birinci amaç çocuğu istediğiniz kalıba sokacak şekilde disiplin altına almak değil, ona kendi kendini disipline etmeyi öğretmek olmalıdır.

  * Disiplin problemleri ile ne kadar erken ilgilenirseniz yerine yapıcı davranışlar geliştirme olasılığınız o kadar artar.

        *  Kesinlikle küçük yaşlardan itibaren çocuğun yaşına uygun kurallar koyun.

        * Kurallar sayı bakımından abartılı olmayıp basit ve anlaşılır olmalıdır.

        * Çocuk kurala uymadığında uygulanacak yaptırımı önceden çocuğa bildirin.

   *  Kurallarınız varsa nedenleriniz de olmalı ve bu nedenleri bilmek çocuğunuzun en doğal hakkı.

  *  Kurallar konusunda anne-baba tutarlı olmalıdır.

    *Kurallar konulurken çocukların da fikri alınmalıdır. Örnek, çocuğa televizyon izleme saati belirlenirken ne zaman izlemek isteyeceği sorulabilir.

  * Çocukların her isteği yerine getirilmemeli, her istediklerine de karşı çıkılmamalıdır.

  * Çocuğunuza bir davranışı yaptırmak için alternatifler sunun. Örnek, odayı mı toplamak istersin, masayı kaldırmama yardım mı etmek istersin gibi.

   *Çocuğunuz hangi yaşta olursa olsun bilgisayar ve televizyon kullanımı konusunda zaman ve içerik sınırlaması getirin. Çocuğunuzu televizyonun eğitmesine izin vermeyin.

  * Çocuğunuza iyi bir model olun. Birçok şeyi sizi model alarak öğrenmektedir.

  * Çocuğunuzun sizin sevginize ve ilginize daima ihtiyacı olduğunu unutmayın. Onunla mümkün olduğu kadar birlikte vakit geçirin.

  * Güçlü bir benlik saygısı disiplinin temelini oluşturur. Özgüveni zayıf çocuk kendini korumak için disiplinsiz davranır. Sevilen ve kişiliğine saygı duyulan çocuk ise başkalarını sever ve onlara saygı duyar. Disiplin sevgi temeli üzerine inşa edilmelidir.

 

Başarı düzeyiniz, öz disiplin ve azim seviyenize göre belirlenir. Anonim

 

 

Hepimizin hayalleri var. Ancak hayalleri gerçeğe dönüştürmek için çok fazla kararlılık, özveri, öz disiplin ve çaba gerekir.  Jesse Owens


Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi

 

27.03.2024 28