İnsanların farklı bir kişiliktir özellikleri vardır. Birbirimize benzeyen özelliklerimiz olduğu gibi, farklı özelliklerimizde de bulunmaktadır. Birbirimizi daha iyi anlamak ve sağlıklı ilişkiler kurmak için farklılıklarımıza saygı duymamız gerekir. Çocuklar ebeveynlerin dediklerini değil yaptıklarını daha kolay öğrenmektedir. Bu anlamda çocuklarımıza daima uygun model olmalıyız.
Bireysel özellikler: İnsanları birbirinden ayıran, bizi biz yapan özelliklerimizdir. Bu özelliklerimiz sayesinde diğer insanlardan ayrılırız.
Bireysel özellikler üçe ayrılır;
• Fiziksel Özellikler: Boy, kilo, göz rengi, saç rengi gibi dışarıdan bakınca fark edilen özelliklerdir. Yani bireylerin dış görünüşlerine fiziksel özellikler denir. Fiziksel özelliklerimizi ailemizden alırız. Boy ve kilo çevresel etkenlere göre değişim ve gelişim gösterir. Bu yüzden çocuklarımızın sağlıklı beslenmesine ve fiziksel aktiviteler yapmasına önem vermeliyiz.
• Duygusal Özellikler: Yaşamımız boyunca başımızdan geçen aynı olaylar her bireyde farklı duygulara neden olur.
Sevdiğimiz şeyler, nefret ettiklerimiz, korkularımız, üzüntülerimiz, heyecanlarımız, sevinçlerimiz, şaşkınlıklarımız, utançlarımız, öfkelerimiz, endişelerimiz, kaygılarımız farklıdır.
• Zihinsel Özellikler: Hepimizin düşüncesi, ilgi ve yeteneği farklıdır.
-Bazı insanlar satranç oynamayı severler.
-Bazı insanlar spor yapmayı isterler.
-Bazı insanlar çok güzel resim yaparlar.
-Bazı insanlar müziğe ilgi duyarlar, müzik aletleri çalarlar.
-Bazı insanlar matematik hesaplarını çok hızlı yaparlar.
-Bazı insanlar kitap okumayı çok isterler.
*İnsanların sahip olduğu fiziksel, zihinsel ve duygusal özellikler onların kişiliklerinin bir parçasıdır. Kendi özelliklerinin farkında olan bireyler var olan özelliklerini geliştirerek başarıyı yakalayabilirler.
*Bir kişinin fiziksel özelliklerini dış görünüşünden anlayabiliriz ama kişisel özelliklerini anlamamız için kişilerle ile arkadaş olmamız gerekir. Onları yakından tanımamız gerekir. Bireysel farklılıklara ilişkin diğer bireylerle dalga geçme, onları küçük görme, oyunlara almama ve hatta yok sayma gibi olumsuz davranışların yanlış olduğunu çocuklarımıza muhakkak öğretmeliyiz.
*Bireysel farklılıklara saygı duymalıyız. Farklılıkları kabul etmek insanların barış ve huzur içinde yaşamasına önemli katkı sağlar.
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ